Positief blijven in moeilijke tijden

Muurschildering in Heerlen vraagt aandacht voor onderzoek naar uitgezaaide borstkanker. Yasja Ligtelijn vertelt haar verhaal.

“Een tijdje geleden kreeg ik te horen dat Stichting Getting Up! een klus’ heeft binnen gehaald via Tim Sieben, de eigenaar van brasserie Mijn Streek in Heerlen. Het zou gaan om een muurschildering die je met name zou zien vanuit brasserie Mijn Streek, het restaurant dat zich bevindt op de bovenste etage van het Schunck gebouw. In samenwerking met Sieben hebben wij vanuit stichtingen Unframed en Getting Up! het ‘Rooftop’ project lopen: `verstopte’ murals die je alleen kan zien vanuit hoog gelegen plekken in de stad.
Al snel kwam ik erachter dat het niet zomaar om een`klus’ ging. Toen ik hoorde waar dit specifieke project om ging, raakte mij dat diep.

Tim is goed bevriend met Lianne en Paul, een echtpaar van in de dertig met twee jonge kinderen. Zij samen hebben nadat Lianne in 2015 het verschrikkelijke nieuws te horen kreeg dat ze borstkanker had, een stichting opgericht genaamd Sparkle Up Your Mind. Na chemo, bestraling, amputatie, reconstructie en hormoontherapie was ze genezen verklaard, maar na twee jaar is deze ziekte toch teruggekeerd als uitzaaiing in haar longen, lever, hersenen en hartzakje. De artsen konden helaas niks meer voor haar doen.
Lianne bleek altijd al een sprankelend, energiek en bruisend persoon te zijn geweest, vol levenslust en positiviteit. Ook in de periode dat ze ziek was, was ze een bron vol inspiratie voor vele mensen, vooral lotgenoten. Telkens als ze naar de oncologische kliniek moest voor weer een chemokuur, zorgde ze er bijvoorbeeld voor dat ze er prachtig uit zag; mooie kleding, make-up, nagels en bovenal een trotse houding en een stralende lach. Een echte voorbeeldvrouw: een `powerwijf’! Vandaar dus de positieve benaming van de stichting, gebaseerd op Liannes mindset: Sparkle Up Your Mind: een gedachtegoed waarbij een extreme last wordt afgewend door positieve energie.

Sparkle Up Your Mind is er op gericht om fondsen te werven voor onderzoek naar uitgezaaide borstkanker. Dit gebeurt in samenwerking met Kankeronderzoek Limburg, wat ook weer gelieerd is aan KWF Kankerbestrijding. De stichting is ervan overtuigd dat ze met focus en samenwerkingen meer bewustzijn kunnen creëren voor deze ziekte en dat er uiteindelijk een behandeling wordt gevonden die mensen meer kans op genezing en natuurlijk ook hoop voor de toekomst biedt.
Tot op heden is er nog steeds geen geneesmiddel tegen uitgezaaide borstkanker. 1 op de 7 vrouwen krijgt deze ziekte en bij 1 op de 3 van die vrouwen komt het terug en is het vaak ongeneeslijk. Dat is iets wat heel veel mensen niet weten.

Voor mij klonk dit hele verhaal me bekend in de oren en kwam het weer als een loodzware steen binnen. Mijn moeder, Reggy Bruine de Bruin, behoort namelijk ook tot die zeven vrouwen.
Eind 2014 is Reggy op 43-jarige leeftijd ook gediagnosticeerd met een agressieve en snelgroeiende vorm van borstkanker. Ook zij moest chemo, borstamputatie, hormoontherapie en een reconstructie ondergaan. Tijdens de herstelfase is Reggy begonnen met schilderen. Dit gaf haar rust en ze kon op die manier haar hoofd leegmaken. Ze besloot minder te gaan werken en is aan de kunstacademie in België begonnen, iets wat voor haar al heel lang een droom is geweest. De kwaliteit van haar werk gaat met sprongen vooruit. Ze heeft al veel exposities op verschillende plekken gehad en veel schilderijen verkocht. De helft van de opbrengsten doneert ze aan Kankeronderzoek Limburg, die onderzoeken doen naar `killer-cellen’ (dat zijn cellen in ons immuunsysteem die een kankercel herkennen en ze als het ware bestrijdt.)  Door dit gebaar van donatie wil zij hoop geven aan mensen met borstkanker die nu opgegeven zijn, maar denkt ze ook aan haar eigen toekomst of die van mij en mijn zusje.

Sparkle Up Your Mind heeft besloten enkele muurschilderingen te realiseren. Het doel hiervan is meer bekendheid krijgen ter bevordering van fondsen wervende activiteiten voor onderzoek naar uitgezaaide borstkanker; het publiek te inspireren om positief te blijven in de meest moeilijke tijden en om Lianne te vereeuwigen op de muur als eerbetoon.
Om eerlijk te zijn vond ik het moeilijk om mijn moeder te confronteren met het verhaal van dit project alsook het verhaal van Lianne. Ik wilde mijn moeder geen onzeker gevoel geven, maar ze reageerde meteen positief op het project en wilde er ook graag een steentje aan bijdragen.
Nu is het zo dat Reggy en ik –  moeder en dochter – samen die muur gaan rocken onder begeleiding van James Jetlag en Arian Winterink van stichting Getting Up.

Toelichting mural ontwerp
Met de leden van Sparkle Up Your Mind is besproken dat de focus van het ontwerp ligt op de positieve mindset van Lianne. Ondanks de tegenspoed en mentale belasting die de ziekte ook brengt, wist Lianne uit haar situatie positiviteit en verlichting te halen. Zo vertelde ze bijvoorbeeld in een interview met Marlieke Koks dat de ziekte haar iets ontzettends moois heeft gebracht: namelijk de liefde die ze van de mensen om haar heen krijgt.
Het ontwerp is gebaseerd op een foto van Mandy Vullinghs. In het ontwerp zijn in de achtergrond bamboestokken weergegeven, verwijzend naar Liannes roots in Azië. In principe is de achtergrond donker en kleurloos, maar hoe dichter je bij het portret van Lianne komt, hoe lichter, kleurrijker en warmer het wordt. Ook het kleurgebruik is gebaseerd op Oriëntale, Aziatische kleuren.

Lianne wordt niet alleen afgebeeld. In het ontwerp zie je dat een man naast haar staat en liefde geeft. Hij staat letterlijk symbool voor haar naasten. In dit geval is het haar partner, maar het zou ook net zo goed een vaderfiguur, vriend of zoon kunnen zijn. Dit reflecteert naar het gegeven dat je in een situatie van tegenspoed de last samen draagt, je er niet alleen voor staat en de liefde extra sterk is. Uiteraard ligt de focus op Lianne, die je recht aan kijkt met een waanzinnige sprankelende, maar vastberaden glimlach. Om hun heen hangen trosjes Frangipani-bloemen. Dit zijn de lievelingsbloemen van Lianne en ze staan voor levendigheid en bloei in het leven. Toch laten sommige blaadjes los en vliegen ze de hoek om van de muur. Dit staat voor het loslaten en
tegelijkertijd ook voor het overbrengen en/ of verplaatsen van een gedachtegoed of boodschap.

Het ontwerp is nét op tijd naar Lianne doorgestuurd en zij vond het gelukkig geweldig mooi. Het betreurt ons dan ook echt dat ze het eindresultaat niet meer mag meemaken, omdat ze op de dag nadat ik het ontwerp aan haar heb verstuurd, is overleden.”

Donaties aan stichting Sparkle Up Your mind ten behoeve van onderzoek
naar uitgezaaide borstkanker kan via www.sparkleupyourmind.com.

Geef een reactie